Een dieet voor nierproblemen

Als je een nierprobleem hebt, of als je er zeker van wilt zijn dat je er in de toekomst geen krijgt, moet je voorzichtig zijn met wat er in je voeding zit. Op carenschoice.com geven wij voorbeelden van deze voeding.

Het doel van dit artikel is om informatie te geven over nierproblemen oplossen en een verstandig dieet voor mensen met nierproblemen – of je nu een nierprobleem hebt, of hoopt er in de toekomst een te voorkomen. De informatie in dit artikel zal u ook nuttige richtlijnen geven als u kookt voor iemand die een vorm van nierziekte, nierfalen of nierstenen heeft.

Factoren

Verschillende factoren spelen een rol bij uw voedingskeuzes als u nierproblemen heeft. Uw voedselkeuzes zijn afhankelijk van een aantal zaken.

* Uw huidige niergezondheid en niveau van nierfunctie

* Uw algemene gezondheid, met name eventuele andere ziekten of aandoeningen die u heeft.

* Uw gewicht. Als u zwaarlijvig bent, worden uw nieren zwaarder belast.

Er zijn vijf voedselcategorieën die van grote invloed zijn op de gezondheid van uw nieren.

Hoeveelheid natrium

Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid natrium (zout) in zijn voeding nodig. We zouden eigenlijk niet zonder kunnen, want natrium beïnvloedt een aantal belangrijke stofwisselingsfuncties. Het helpt ons de vochtbalans in evenwicht te houden, onze spieren te controleren en een gezonde bloeddruk te handhaven.

Maar veel mensen consumeren er veel te veel van, en het kan vooral schadelijk zijn voor je nieren.

Normale nieren verwijderen overtollig natrium uit het lichaam door het uit de bloedbaan te filteren. Nieren die niet gezond zijn, doen dit echter niet. Ze staan toe dat natrium zich ophoopt.

Als je te veel natrium hebt, hoopt zich vocht op, met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dit opgeblazen gevoel verschijnt vaak als eerste in het gezicht en in de gewrichten.

Verminder dit

Als je nierproblemen hebt, of als je er zeker van wilt zijn dat je ze nooit krijgt, verminder dan je consumptie van de volgende voedingsmiddelen:

*verwerkte maaltijdmixen

*gezouten snacks, vooral aardappelchips

*gezouten noten

*verwerkte voedingsmiddelen zoals vleeswaren

*kaas

*soepen uit blik, uit een gedehydrateerde verpakking of bouillon met bouillonblokjes

*ingeblikte groenten

*bacon

Probeer ook te vermijden dat u uw eten aan tafel zout met een zoutvaatje.